Bez kategorii

Piknikowa Karkówka pieczona w młodej kapuście!

Maj jeden z najpiękniejszych okresów w kuchni, pojawiają się pierwsze nowalijki a w śród nich młoda kapusta, a z nią smak duszonej kapusty z pomidorami i koperkiem! Maj to też czas grilla, który większości kojarzy się z karkówką, a co gdyby tak połączyć te dwie rzeczy? co z tego wyjdzie? Postanowiłem to sprawdzić i muszę Wam przyznać wyszło pycha! Jest to danie idealne na obiad jak i na piknik, bo przecież to jest ten czas wyjazdów na pikniki i spędzaniu czasu na łonie natury! Łapcie przepis i sami się przekonajcie czy mam racje i obowiązkowo dajcie znać jakie są wasze wrażenia!

Składniki :

  • karkówka 10 plastrów po 0,15 kg
  • sól do smaku
  • musztarda 2 łyżki
  • pieprz do smaku
  • mąka pszenna 0,15 kg
  • kapusta młoda 1,5 szt.
  • cebula krojona w kostkę 0,20 kg
  • czosnek 4 zabki pokrojone w kostkę
  • przecier pomidorowy 0,50 kg
  • olej do smażenia
  • majeranek do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • koperek siekany 2 łyżki
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • sól peklowa 1/2 łyżeczki
  •  cukier do smaku

Sposób wykonania:

  • karkówkę zamarynuj w czosnku granulowanym, słodkiej papryce, soli peklowej , musztardzie, pieprzu i odstaw do lodówki na około 2 godziny
  • kapustę poszatkuj na średniej grubości kawałki
  • cebulę i czosnek zeszklij na oleju, następnie wrzuć kapustę i chwile przesmaż
  • do kapusty dodaj przecier pomidorowy, majeranek, lubczyk i odrobinę wody chwile podduś doprawiajac do smaku sola, cukrem i pieprzem, zdejmij z ognia gdy kapusta będzie na wpół miękka i dodaj koperek
  • karkówkę obtocz w mace i usmaż na rumiano z obu stron
  • przekładaj w naczyniu do zapiekania najpierw karkówkę a potem kapustę tak by zakończyć kapusta, przykryj folia aluminiowa. 
  • Wstaw na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do temperaturt 140 stopni 

Smacznego!!!!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: