Bez kategorii

Szparagi zapiekane

Szparagi jedno z najstarszych warzyw znane już od starożytności. Historia szparagów jest niesamowita, jak ich właściwości lecznicze i odżywcze. Częścią jadalną szparaga są młode pędy , zwane wypustkami, stąd roślina rzadko kiedy ma możliwość wyrosnąć do dorosłej postaci, chyba że rośnie dziko. Najczęściej spotykane na polskim rynku są szparagi białe i zielone. Ja osobiście uwielbiam szparagi zielone zapiekane z sosem na bazie białego wina. Jednak żeby wpasowały się w klimat naszej polskiej kuchni pozwoliłem sobie trochę pokombinować. Ciekawi efektu? Zapraszam na pewno też je pokochacie!

Przygotuj:

  • szparagi zielone 20 szt.
  • czosnek 2 ząbki posiekane
  • wino białe 100 ml
  • śmietanka 30% 150 ml
  • boczek wędzony krojony w kostkę 2 łyżki
  • cebula krojona w kostkę 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • papryka chili świeża krojona w kostkę 1/4 łyżeczki
  • sól , pieprz biały do smaku
  • cukier do smaku
  • Rolada ustrzycka tarta 3 łyżki
  • masło do smażenia

Do dzieła :

  • szparagi obierz i zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru
  • cebulę, czosnek , boczek i paprykę podsmaż na maśle i podlej białym winem , redukuj przez chwilę
  • podlej całość śmietanka, sokiem z cytryny i dodaj starty ser , gotuj aż sos zgęstnieję co chwilę mieszaj.
  • dopraw do smaku cukrem, pieprzem i sola
  • szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem , włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekaj na rumiano.

Takie zapiekane szparagi na pewno skradną wasze serca i serca waszych najbliższych. Musicie ich spróbować więc biegnijcie gotować i dajcie koniecznie znać jak poszło!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: