Obiad

Żeberka pieczone ze śliwkami na lemieszce ziemniaczanej

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem przepełnionym historią Lubelszczyzny, będący idealnym pomysłem na staropolski, wytrawny obiad z nutą słodkości. To właśnie lemieszka ziemniaczana, zwana inaczej fusier, prażuchą czy też kulaszą, jest zapomnianą formą podania ziemniaków. Ziemniaki w tej postaci połączone są z mąką i boczkiem, co czyni je wyjątkowo puszystymi, lekko kleistymi. Dzisiaj połączymy lemieszkę z pysznymi żeberkami pieczonymi ze śliwką. Do stworzenia tego przepisu użyłem coraz bardziej popularnego wina wiśniowego z Winiarni Zamojskiej, pamiętacie z pierwszych wpisów o Winiarni, że jest to jedno z moich ulubionych win. Koniec gadania, bierzemy się do działania!

PRZYGOTUJ SKŁADNIKI DO ŻEBEREK:

  • żeberka wieprzowe pasy 1,5 kg 
  • sos teriyaki 100 ml
  • ketchup pikantny 7 łyżek 
  • wino wiśniowe Winiarni Zamojskiej (lub ewentualnie inne słodkie wino czerwone) 100 ml 
  • miód 4 łyżki 
  • czosnek starty 3 ząbki 
  • marchewka pokrojona w kostkę 1 szt. 
  • śliwki suszone pokrojone w kostkę 100 g 
  • sól peklowa 1 łyżeczka 

PRZYGOTUJ SKŁADNIKI DO LEMIESZKI:

  • ziemniaki obrane 700 g 
  • mąka pszenna 200 g 
  • boczek wędzony pokrojony w kostkę 100 g 
  • smalec do smażenia 1 łyżeczka
  • sól do smaku 

DO DZIEŁA – ŻEBERKA:

  • żeberka opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na części
  • pokrojone żeberka posyp solą peklową i dobrze wymieszaj 
  • z pozostałych składników przygotuj marynatę, zalej nią żeberka, całość dokładnie wymieszaj 
  • żeberka odstaw do lodówki na noc 
  • zamarynowane żeberka przełóż razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 140 stopni przez 1,5 godziny, mieszaj co jakiś czas
  • następnie zwiększ temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze około 30 minut.

DO DZIEŁA – LEMIESZKA:

  • obrane ziemniaki pokrój na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie do miękkości
  • w czasie gotowania ziemniaków boczek podsmaż na smalcu na skwarki 
  • odcedź ugotowane ziemniaki tylko w części, tak by w garnku pozostało około 15 – 20 % wody 
  • obsyp ziemniaki mąką pszenną, garnek przykryj pokrywką i praż przez około 4 minuty
  • dodaj boczek i ucieraj na puree aż ziemniaki będą kleiste.

Na początku nie dodałem, że jest to niesamowicie łatwa i szybka potrawa, a także wyjątkowo smaczna. Czekam na Waszą recenzję 🙂

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: