Słodkości

Jagodzianki

Dzisiaj o tym, co najlepsze w polskich lasach, czyli o pysznych jagódkach. Na jagody czekamy bardzo długo, a cieszą nas tylko przez chwilę. Kochani, dlatego trzeba się bardzo spieszyć! My pospieszyliśmy i zrobiliśmy coś niezwykle pysznego, coś co cieszy nas, dorosłych, przywołując wspomnienia naszego dzieciństwa, a także nasze żarłoczki, które chętnie poznają smaki, którymi zachwycają się ich rodzice. Jagódki znikają z lasów, jagodzianki z naszych talerzy 🙂 Szybko zbierajcie jagody, jagodzianki nie mogą czekać!

PRZYGOTUJ:

  • mąka pszenna 0,6 kg
  • mleko 150 ml
  • margaryna lub masło 1 kostka 200 g
  • cukier puder 100 g
  • cukier migdałowy 1 łyżeczka
  • cukier z wanilią 1 łyżeczka
  • jajko 2 szt.
  • świeże drożdże 50 g
  • świeże jagody 300 g
  • cukier 100 g

KRUSZONKA:

  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka 1/4 szklanki
  • masło 1/2 kostki

DO DZIEŁA:

  • podgrzej mleko, następnie rozpuść w nim drożdże
  • zetrzyj na tarce masło lub margarynę, przesiej mąkę, potem wszystko wymieszaj i połącz z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem z wanilią, do całości dolej mleko z drożdżami
  • gotowe ciasto odstaw na ok. 20 min., niech urośnie
  • w tym czasie zrób kruszonkę, łącząc wszystkie przygotowane wcześniej elementy do kruszonki
  • po upływie wspomnianych 20 min. zagnieć ponownie ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm, następnie wycinaj kółka
  • jagody wymieszaj z cukrem kładź dogodną ilość na ciasto, a teraz formuj bułeczki
  • odstaw je na 15 min, muszą urosnąć, po tym czasie, posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem, posyp kruszonką
  • wstaw je do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz do momentu zarumienienia (ok. 15 min.)

Tak niewiele trzeba, aby sprawić sobie smaczną radość 🙂 Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowały.

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: