Bez kategorii,  Dania z ziemniaków

Tarciuch z wędzonym twarogiem

Wiosnę czujemy już w powietrzu, jak tylko pojawi się szereg oznak naszej ulubionej pory roku, przygotuję dla Was orzeźwiające przepisy na potrawy z nowalijek. Tymczasem zgadnijcie, co dzisiaj będzie królowało w naszej kuchni na przedmieściach renesansowego miasta wschodniej Polski? 🙂 Ziemniak, moi mili, ziemniak! Zwany w innych częściach Polski pyrą lub kartoflem.
WCINAJPOLSKĘ.pl serwuje dzisiaj tarciucha, zwanego babą ziemniaczaną. Potrawa przygotowana z tartych ziemniaków z dodatkiem twarogu wędzonego i smażonej cebuli na naszym stole robi furorę. To miła odmiana od gotowanych ziemniaków i bardzo lubianych przez moje dzieci placków ziemniaczanych. Czasami jest on głównym elementem dania, a czasami tylko, a może aż, smakowity dodatkiem. Czas na przepis

PRZYGOTUJ:

  • ziemniaki surowe, obrane 1,5 kg
  • jajka 4 szt.
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka 5 łyżek
  • sól do smaku
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  • ser twaróg wędzony 0,25 kg (do kupienia w Lidlu)
  • olej do smażenia

DO DZIEŁA:

  • ziemniaki zetrzyj na tarce (tak, jak na placki ziemniaczane) razem z czosnkiem i jedną cebulą
  • drugą cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzany olej na patelni, poczekaj, aż się zeszkli
  • do startych ziemniaków dodaj zeszkloną cebulkę, jajka, twaróg wędzony, mąkę, śmietanę oraz przyprawy, mieszaj aż do powstania jednolitej masy
  • gotową masę przełóż do dwóch blaszek keksówek wysmarowanych olejem (ja użyłem blaszek aluminiowych) i piecz w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut
  • wystudź tarciucha i pokrój w plastry
  • plastry tarciucha możesz podsmażać na smalcu i podawać z kwaśną śmietaną lub z kwaśnym mlekiem

Jak tylko skończyłem przygotowywać dla Was przepis, z moich keksówek znikały ostatnie plastry. Czekam na Wasze wrażenia!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: